Prof. Dr. Naci Görür: Deprem dünyanın nabzıdır!

Prof. Dr. Naci Görür: Deprem dünyanın nabzıdır!

Prof. Dr. Naci Görür: Deprem dünyanın nabzıdır!

Depreme karşı dirençli yapılara yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirilen YouTube kanalı Çelik Mikrofon’a katılan Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin kaçınılmaz olduğunu belirterek, insanları depremin değil, göçen binaların öldürdüğüne dikkat çekti.

İŞTANBUL (İGFA) - Tam 25 yıl önce, 17 Ağustos 1999 saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi’nin açtığı yaralar geçen onca yıla rağmen hâlâ taze. 

Yıllar geçti ancak veriler ne yazık ki, deprem karnemizin hâlâ çok zayıf olduğunu gösteriyor. Oysa akademisyenler, yıllardır halkı bilinçlendirmek için uğraşıyor. Bıkmadan usanmadan yetkilileri bu konuda bir an önce harekete geçmeye çağırıyor. Bu uzmanların başında da Prof. Dr. Naci Görür geliyor.

Ömrünü Türkiye’nin depreme hazırlanması için çalışarak geçiren Prof. Dr. Görür, depremi kendine dert edinmiş ilgi ortaklarının çözüm için fikir alışverişinde bulunması ve kamuoyunda farkındalığı arttırmak amacıyla hayata geçirilen YouTube kanalı Çelik Mikrofon’un konuğu oldu.

“DEPREM OLMAZSA DÜNYANIN SONU GELİR”

Depremleri, dünyanın nabzı olarak tanımlayan yer bilimci ve akademisyen Prof. Dr. Görür, “Dünya, yaratılışı icabı deprem üretecektir. Deprem olmazsa, dünyanın sonu gelir. Yani deprem, bir nevi dünyanın nabzı gibi. Öncelikle ilk hatırlamamız gereken şey şu ki, insanı deprem öldürmüyor. Bizler, evlerimizi deprem zone’larında kurmuşuz çünkü buralar aynı zamanda dünyanın en verimli yerleri. Ancak onun dinamiğine uygun yapılar yaparak, tasarlayarak ve şehirler kurarak depremin zararlarını azaltmamız lazım... Modern dünyada, depremden önce kentler depreme hazırlanır. Kahramanmaraş’ın, Hatay’ın halkının kendilerine yardıma gelindiğinde yöneticileri, ‘Şimdiye kadar neredeydiniz, neden oturduğum yeri deprem dirençli yapmadınız?’ diye sorgulaması lazım. Japonya’da bizim gibi depremler oluyor, bizde on binler ölürken, orada 3-4 kişi tesadüfen ölüyor. Çünkü deprem olmadan önce kenti depreme dayanıklı hale getirmek mümkün” diye konuştu.

“DÜNYADA BİNALARIN ÇOĞU ÇELİKLE İMAL EDİLİYOR”

Dünyada depreme dirençli kentler oluşturmak için özellikle çelik yapıların tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Görür, şunlara dikkat çekti: 

“Siyasiler, bir kenti depreme hazırlamaktan bahsederken ne kadar bina yapacağını söylüyor. Ne kadar bina yıkacağını, yeşil veya çok amaçlı alanlara dönüştüreceğini söylemiyor. Ranta dönük bir mantalite var, bu yanlış. Yeni bina yapımında kat sayısını azaltmak ve hafif malzemeden yapmak lazım. Mesela çelik buna uygun. Çelik diyorum çünkü tüm dünyada, deprem ülkelerinde binaların önemli kısmı çelikle imal ediliyor. Ayrıca çelik binalar daha hızlı yapılıyor. Her şeyi bir tarafa bırakın, İstanbul’u depreme hazırlamada zamandan endişe ediyorsak, bu yolla bu sorunu da halletmek mümkün. Deprem kentinde, köyünde, kazasında, modern teknolojilerin çeşitli bina yapımındaki mukavim halini ve depreme dayanıklı malzemeleri artık kullanma, halka anlatma zamanı.”


Haber Kaynak : İGFA

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı... 8 üniversitede 9 bölüm kapatıldı

BALKANTÜRKSİAD, 4. Balkan Business Forumu’nda yerini aldı

Jandarma 186. yılını Uludağ’ın zirvesinde taçlandırdı

Çalışanlar yıllık izinden sonra en çok uzaktan çalışma izni istiyor

Edirne'de Beğendik Halk Plajı için geri sayım başladı

Tarih Buluşmaları’nın konuğu Prof. Dr. Cengiz Şişman olacak

Burpol’dan Kuzey Afrika atağı

Otizm ve Müzik Yaz Okulu beşinci yılında ritmini sürdürüyor

Bitmeyen güreşin devam eden efsanesi: Kırkpınar 664. kez başladı

Konya’dan Antakya’ya destek! İtfaiye ekipleri gece yola çıktı

Muradiye altyapıda yeni döneme giriyor

Bursa İnegöl’de Türk Sanat Müziği ziyafeti

Toramanlar Göleti ile toprak hayat buldu

Kocaeli'de ulaşım genişliyor

İzmir'de engelleri aşan merkezlerin sayısı beşe yükseldi

30 ilde FETÖ operasyonu: 156 gözaltı

Bursa SMD, ulusal öğrenci yarışması için hazırlıklara başladı

“Sanatçının Galaksi Rehberi” programı tamamlandı

Öğretmenler gökyüzüne yolculuk yaptı

Sezen Aksu’nun “Paşa Gönül Şarkıları” dünyada zirvede!

Elif Buse Doğan, Kıbrıs’ta sahne şovuyla büyüledi

Bornova’da engeller yerinde görüldü

Kilikya Yolu’nda kültürel ve doğal yolculuk devam ediyor

Keşan Sebze Bakkal ve Manavlar Odası’nda yeni dönem

Keşan Kaymakamı Aziz Mercan göreve başladı

Önce Sakarya, şimdi Manisa... Kocaeli ekipleri yangınlara karşı tek vücut

Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve sağanak uyarısı!

Leman Dergisi'nden karikatür tartışmalarına yanıt

Bakan Yerlikaya: Alçak çizimi yapan şahıs gözaltında

Mizah dergisine soruşturma: 4 gözaltı!

Yükleniyor