Haberi Sesli Oku

Küresel ısınma ve organik tarım BUSİAD Evi’nde konuşuldu

Küresel ısınma ve organik tarım BUSİAD Evi’nde konuşuldu

Küresel ısınma ve organik tarım BUSİAD Evi’nde konuşuldu

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu, BUSİAD Evi’nde, “Küresel İklim Değişikliği AB Yeşil Anlaşması ve Organik Tarım” başlıklı bir etkinlik düzenledi.

BURSA (İGFA) - BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu Sorumlusu Lale Yıldız açılışta yaptığı konuşmada, küresel ölçekte en büyük sınamalardan birinin iklim değişikliği olduğunu ifade ederek, iklim krizinin bir çevre meselesi değil, bir kalkınma, bir ekonomi, bir yaşam meselesi olduğunun altını çizdi.

Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat çerçevesinin, sadece kendi üye ülkeleri için değil, ticari partnerleri ve komşu ülkeler için de derin bir dönüşüm çağrısı olduğunu belirten Yıldız, bu mutabakatın tarıma, üretime ve ihracata etkilerini konuşmadan, Organik tarımın iklime dost yönünü tartışmadan ve bu dönüşümün sosyal boyutunu düşünmeden geleceği yönetemeyiz, dedi.

Küresel iklim değişikliğine karşı bilgiyle, farkındalıkla ve ortak akılla atılacak her adımın, geleceği planlamaya ve sürdürülebilir kalkınmaya yarar sağlayacağını söyleyen Yıldız,
“BUSİAD olarak biz, bu tür bütüncül bakış açılarına inanıyoruz. Sanayiyle tarımı, üretimle sürdürülebilirliği bir araya getiren her yaklaşımın yanındayız” dedi.

Panelin moderasyonunu Türkiye’de organik tarımın öncülerinden biri olan ve ETO Derneği (Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği) Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy gerçekleştirdi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve BUSİAD Avrupa Yeşil Paktı Görev Gücü Başkanı Hüsamettin Çoban, küresel ısınmanın nasıl meydana geldiğini ve tarım üzerindeki olumsuz etkilerini anlatırken, tarımsal faaliyetlerin de küresel ısınmayı artırmaya etkisinin olduğunu ifade etti. Sürdürülebilir gıda kavramının öne çıktığını kaydeden Çoban, sürdürülebilir gıdanın çevre dostu, adil kazançlar getiren, yerelde ekonomik destekler yapan ve herkesin uygun şartlarla gıdaya ulaşmasını içeren bir anlayış olduğunu belirtti.

Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan da bahseden Çoban, bu mutabakatın sadece yeşil bir yaklaşım değil aynı zamanda yeni bir ticaret anlayışını da ortaya koyduğunu dile getirdi.

GIDA GÖÇLERİ...

Türkiye’de organik tarım ve sürdürülebilir yaşam alanında öncü isimlerden biri olan ve Türkiye'nin En Başarılı Organik Üreticisi seçilen Yerlim Organik Ürün Şirketi Genel Müdürü Gürsel Tonbul da, Agro kültür terimini tanımladıktan sonra, “Artık bunun yerini agro endüstri aldı. İnsanlar üreten değil tüketen varlık haline geldi” dedi.

Prof. Dr. Uygun Aksoy, organik tarımı doğal kaynakları koruyan, çevreye duyarlı, sentetik kimyasalların kullanılmadığı bir üretim sistemi olarak tanımlayarak, bu yöntemin temel amacının toprak sağlığı, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik dengeyi koruyarak sürdürülebilir üretim yapmak olduğunu belirtti.

SOMTAD (Soğutma Muhafaza Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği) Başkanı Prof. Dr Rahmi Türk de, iklim değişikliği ile ısınmanın yaşandığını ve bu durumdan yararlanmak gerektiğini de ifade etti. Gıda kayıplarının azaltılması, soğuk hava depolarının önemi ve tarımda sürdürülebilirlik konularına değinen Prof. Dr. Türk, Antalya’da yaptıkları ugulamalardan bahsederek yılda üç kez ürün alabilecek noktaya geldiklerini, güneş enerjisinden de daha çok yararlandıklarını dile getirdi. Prof. Türk, hasat sonrası depolama çözümleri hakkında da bilgi verirken, yer altı depolamaların önemli olduğunu söyledi.

“DOĞAYLA SAVAŞAN DEĞİL BÜTÜNLEŞEN...”

Türkiye’de organik tarımın gelişimi ve yaygınlaştırılması konusunda önemli katkıları olan Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak ise organik tarımın hayvansal üretimdeki uygulama alanları hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Ak, daha çok ve daha ucuza üretme anlayışının öne çıktığını ifade ederek, daha sağlıklı üretmek ve çevreyi koruma yaklaşımından uzaklaşıldığını söyledi. Yaşanan sorunlardan dolayı ekolojik ya da organik tarımın gündeme geldiğini de ifade ederek, “Doğayla savaşan değil doğayla bütünleşen tarım olarak ortaya çıkıyor” dedi.

Türkiye’de organik bitkisel üretimin, organik hayvansal ürünlere göre daha iyi durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, tüketici bilincinin gelişmemiş olması ve alım gücünün düşüklüğü nedeniyle organik ürünlerin tüketiminin istenilen düzeyde olmadığını ifade etti. Organik ürünlerin üretim ve tüketiminin desteklenmesi halinde, Türkiye’de bu ürünlerin kullanımının artacağını vurguladı.

Panel sonunda konuşmacılara, Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin sosyal sorumluluk projesi olan “Kır Çiçekleri Okusun Diye” kampanyasına adlarına yapılan bağışın sertifikası BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Lale Yıldız tarafından takdim edildi.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

917 yıllık gelenek Aybastı Yaylası’nda yaşatıldı


YAŞAM

Manisa Sarıgöl’de Akabane hastalığına karşı ilaçlama


YAŞAM

Genç MÜSİAD'ın Bursa zirvesi


YAŞAM

Mudanya Belediyesi'nden 'ziyaretlerinizi erteleyin' çağrısı


YAŞAM

Ankara Keçiören’de türk dünyası rüzgârı esti


YAŞAM

Mimarlar Odası'ndan “Yapay Zeka ve Mekan” buluşması


YAŞAM

İzmir’in doğal cennetleri keşfediliyor 


YAŞAM

Yeşilova Höyüğü’nde 2025 kazı sezonu başladı


YAŞAM

İzmir Bornova’da her sokağa konforlu ulaşım


YAŞAM

İzmir Karabağlar’da çocuklar sahnede parladı


YAŞAM

Bursa'da yangından etkilenen hayvanlara el açtılar


YAŞAM

Cemil Tugay'dan su tasarrufu mesajı


YAŞAM

Erzurum Halk Pazarı 4'üncü şubesini açtı


YAŞAM

Erzurum Ulu Camii Hatıra Parası” tanıtıldı


YAŞAM

Denizli Büyükşehir mobil ikram aracı 250 bin kişiye ulaştı


YAŞAM

Yangın bölgelerinde hasar tespitler başladı... İşte ilk tespitler

Bakan Yerlikaya'dan 5 günlük yangın raporu: 7 gözaltı, 3 tutuklama

Bakan Uraloğlu'ndan CHP'li İnce'ye dakikalı yanıt!

İletişim'den 'Buca ve Belek' iddialarına yalanlama

Edirne Keşan’da arıcılar zor günler geçiriyor

Karabük’te 1.839 vatandaş tahliye edildi

Bursa Harmancık’ta 3 mahalleye tahliye!

İpsala’da 12 Eylül'de Kel Aliço anısına güreşecekler

Edirne'de Kunduracılar Çarşısı esnafından sitem

917 yıllık gelenek Aybastı Yaylası’nda yaşatıldı

Başkan Bozbey’den Gürsu TOKİ bölgesinde inceleme

Bursa'da şehit itfaiye eri son yolculuğuna uğurlandı

BELTUR'dan işgal açıklaması: Üç çalışanın iş akdi feshedildi

BELTUR'dan işgal açıklaması: Üç çalışanın iş akdi feshedildi

Şırnak, Eskişehir'in rekorunu kırdı!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2