Konserve hazırlarken bunlara dikkat! 

Konserve hazırlarken bunlara dikkat! 

Konserve hazırlarken bunlara dikkat! 

Evlerde konserve yapılmasının güvenli olmadığını belirten uzmanlar tekniğine uygun üretim yapılmazsa felç ve hatta ölüme sebebiyet veren zehirlenmelerin görülebileceği konusunda uyarıyor.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojileri Programı Öğr. Gör. Selen Akbulut, günümüzde neredeyse her evde yapılan konservelerin güvenliği hakkında açıklamalarda bulundu.

Gıda güvenliği gereği evlerde konserve yapılmasının pek güvenli olmadığını belirten Gıda Mühendisi Selen Akbulut, “Tekniğine uygun üretim gerçekleşmezse felç ve hatta ölüme sebebiyet veren çok riskli bir ürün oluşturmak mümkün.” uyarısında bulundu.

Konserve hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğuna dikkat çeken Gıda Mühendisi Selen Akbulut, bu konuları şöyle açıkladı:

“İyi nitelikte bozulmamış bir hammaddenin kullanılması çok önemli. Gerekli ayıklama/sınıflandırma ve üzerindeki kirlilik unsurlarını uzaklaştırmak için etkin bir yıkama yapılması gerekir. Kullanılan tüm alet ve ekipmanlar sıcak su ile yıkanmalı. Tüm konserveler için yeni kapak kullanılmalı. Kullanılmış bir kapak tekrar vakum sağlayamayacağı için riskli bir ürün oluşturmuş oluruz. Kavanoz içleri de yine kaynar su ile steril edilmeli.

Hazırlanan konserve malzemesi sıcak dolum ile kavanoza doldurulup ağzı sıkı bir şekilde kapatılmalı. Konserveyi açıldıktan sonra tüketmek önemli. Bu nedenle büyük değil tek porsiyonluk kavanozlar tercih edilebilir. Konserveler serin, kuru ve direkt olarak güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalı.”

KONSERVE ZEHİRLENMESİ FELÇ VE HATTA ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR 

Konservelerin gıda mikrobiyolojisi açısından en riskli ürünler kategorisinde değerlendirilebileceğinin altını çizen Gıda Mühendisi Selen Akbulut, konserve ve benzeri ürünlerin zehirlenmelere nasıl yol açtığını şöyle açıkladı:

“Konservelerde risk oluşturan mikroorganizma ‘Clostridium botulinum’ olarak bilinen mutlak anerobik (sadece oksijensiz ortamda gelişim gösteren) karakterli, intoksikasyona (toksin oluşturarak zehirlenmenin gerçekleşmesi) neden olan bir patojendir. Bu mikroorganizma uygun ortam koşulları sağlandığında nörotoksin niteliğindeki toksinini sentezler. Toksinli gıdanın tüketiminden sonraki 18-36 saat arasında ortaya çıkar.

Zehirlenmenin erken belirtileri; belirgin halsizlik, zayıflık ve baş dönmesidir. Bulanık görme ve çift görme, ağız kuruluğu, konuşma ve yutkunmada zorluk, kalp atımında azalma, tansiyon düşüklüğü, nefes alıp vermede zorluk, bulantı, kusma ve kabızlık genel belirtileri arasında yer almaktadır.  Bu toksinin çok düşük gramları bile kişilerde felç ve ölüm ile sonuçlanabilmektedir.”

BAZI SEBZELER KONSERVE İÇİN UYGUN OLMAYABİLİR 

Konserve yapılırken sıcak dolum ile kapağın 3 ileri 1 geri tekniğine göre kapatılması gerektiğine dikkat çeken Gıda Mühendisi Selen Akbulut, “Bu teknikle tam kenetlenme ve istenen vakum sağlanacaktır. Ayrıca kesinlikle bombe yapmış ve vakumu bozulmuş konservelerin tadına dahi bakmadan imha edilmesi gıda güvenliği ve tüketici sağlığı bakımından elzemdir.” dedi.

Konserve kavanozlarının ağız kısmındaki dişlilerin sağlam olup olmadıklarının da kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Gıda Mühendisi Selen Akbulut, sözlerini şöyle tamamladı:

“Dişlilerde zedelenme görülmesi halinde o kavanozlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Muhakkak bir dolum sınırı uygulamalıyız. Kavanozları ağzına kadar doldurmamalıyız. Ürünle kapak arasında en az 1 parmak mesafe olmalı. Özellikle sıfır kapak ve sıfır kavanoz kullanmak konserve üretiminde dikkat edilmesi gereken en hassas noktadır. Kapakta darbe olmamalı ve kavanoza kapak tam oturmalı. Konservecilikte pH 4,5 değeri kritiktir. Bu nedenle özellikle ülkemizde en çok konservesi yapılan domates soslarına orta boy kavanoza yaklaşık 1 tatlı kaşığı limon suyu eklemek istenen asitliğin sağlanmasına yardımcı olacaktır.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: konserve hazırlarken bunlara dikkat! 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manisa'da engelliler için eğlenceli etkinlik


YAŞAM

Başkan Tugay’dan Ankara’da sendikalara ziyaret


YAŞAM

İstanbul Bakırköy’ün ilk kent lokantası açıldı!


YAŞAM

Bursa Nilüfer’de miniklerden tatlı mücadele


YAŞAM

Sakarya’nın edebi hafızası genç kuşaklara aktarılıyor


YAŞAM

SAHİMSEN: Engelliler Haftası değişimin başlangıcı olabilir


YAŞAM

Bursa Büyükşehir'den 19 Mayıs'a coşkulu hazırlık


YAŞAM

Uluslararası Urla Gastronomi Film Festivali programı netleşti


YAŞAM

"İşgal Döneminde İzmir Basını" APİKAM’da konuşulacak


YAŞAM

Bursa'dan kestane üreticilerine destek


YAŞAM

İstanbul 'İklim-Nötr' hedefine koşuyor


YAŞAM

BURULAŞ ve BURFAŞ’ın uygulamaları tescillendi


YAŞAM

Bursa Osmangazi’de özel gereksinimli bireyler çok mutlu


YAŞAM

İzmir Bornova'da “Birlikte Güçlüyüz” mesajı yükseldi


YAŞAM

Bergama Vapuru rotasını gençler için çevirdi


YAŞAM

Zafer Partisi’nden PKK’nın sözde fesihine sert tepki!

Paris 2024’ün kahramanları onurlandırıldı

Türkiye’ye yılın ilk çeyreğinde 3 milyar dolarlık yatırım

Hükümlü ve yükümlülerin istihdamı için iş birliği

2025 yaş çay alım fiyatı açıklandı

Manisa’da TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda 16 proje sergilendi

Manisa'da engelliler için eğlenceli etkinlik

Hakkari ve Van'da uyuşturucu operasyonu

Başkan Tugay’dan Ankara’da sendikalara ziyaret

Manisa Demirci’ye kesintisiz içme suyu için dev adım

İstanbul Bakırköy’ün ilk kent lokantası açıldı!

Bursa Nilüfer’de miniklerden tatlı mücadele

Sakarya’nın edebi hafızası genç kuşaklara aktarılıyor

Bakan Kurum: Marmara'da kirlilik yükü artıyor! Belediyelere müsilaj uyarısı

Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte’yi kabul etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54