'Kalabalık Yalnızlık' romantizim değil, toplumsal tehlike!

'Kalabalık Yalnızlık' romantizim değil, toplumsal tehlike!

Günümüzde evrilen her süreç sadece gelişmelere ve yeniliklere değil yozlaşmaya da gebe. Bu nedenle “Kalabalık Yalnızlık” sanılanın aksine pek de romantizm içermiyor ve tüm toplumu ilgilendiriyor.

İSTANBUL (İGFA) - Toplumda “Kalabalık Yalnızlık” yansıması ve bu sürece dair bilgiler veren Klinik Psikolog Beril Eser Odabaşı, kalabalık yalnızlığın sadece bireysel bir deneyim değil toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Klinik Psikolog Odabaşı; 'Kalabalık Yalnızlık' bireylerin sosyal ortamlarda yer almalarına rağmen, duygusal olarak yalnız hissetmeleri durumu olduğuna dikkati çekerek, "Yalnızlık hissiyle birlikte kişiler kaygı, stres, mutsuzluk, öfke veya hüzün gibi birçok duyguyu taşıyabilir. Yaşanan bu duygular derinleştikçe, kişiler ailelerinden, arkadaşlarından, işlerinden ve okullarından kopmaya başlarlar. Aslında bu kopma, bir döngü gibi kişiyi gerçek yalnızlığa sürükleyebilir. Depresyon, anksiyete veya sosyal fobi gibi psikolojik rahatsızlıklar, kalabalık yalnızlık hissinin bir sonucu olarak gelişebilir. Sürekli yalnızlık hissi, stres seviyelerini artırabilir ve bireylerin sosyal becerilerini zayıflatabilir, bu da zamanla ruhsal sağlık problemlerine yol açabilir. Bu açıdan bakıldığında durum, yalnızca bireysel bir deneyim değil, toplumsal bir sorundur. Bu hissin artmasında dijitalleşme, sosyal bağların yüzeysel hale gelmesi ve hızlı yaşam temposu gibi faktörler etkili olmuştur. Toplum olarak daha derin bağlar kurmayı, yüz yüze etkileşimleri teşvik etmeyi ve duygusal destek ağları yaratmayı hedeflemeliyiz. Bu sadece bireysel değil, toplumsal bir iyileşme sürecidir. Bu nedenle somut bir adım atılmadığı takdirde yaşanmaya devam edecektir.” diye konuştu.

Klinik Psikolog Beril Eser Odabaşı, yüz yüze etkileşimin yerini alan sosyal medya ve dijitalleşmenin duygusal bağların zayıflamasına yol açabildiğini vurguladı.

Sosyal medyanın bireylerin hayatlarını gösterdiği, ancak gerçek duygusal deneyimlerini paylaşmadığı bir platforma dönüşmüş durumda olduğunu ifade eden Odabaşı, "Bu durum, bireylerin yalnızlık hissini pekiştirebilir çünkü insanlar sanal dünyada “bağlantı” kurarken, gerçek duygusal bağlar zayıflar. Bu his, özellikle dijital çağda daha da yaygınlaşmış durumda çünkü insanlar çevrimiçi bağlantılar kuruyor, ancak bu bağlantılar genellikle yüzeysel kalıyor. Dijital etkileşimler genellikle yüzeysel ve zamanla daha da yalnızlaştırıcı olabilir, çünkü bu platformlarda insanın gerçek benliğini ifade etmesi daha zor olur.” dedi.

Kalabalık yalnızlık hissiyle başa çıkabilmek adına önerilerde de bulunan Klinik Psikolog Beril Eser Odabaşı, ‘gerçek’ süreçlerin önemini şu noktalara dikkat çekerek vurguladı:

Duygusal Bağ Kurmak: Yalnızlık hissiyle mücadelede, derin ve samimi ilişkiler kurmak kritik. İnsanlar, daha anlamlı sosyal bağlantılar kurarak yalnızlık hissini hafifletebilirler.

Sosyal Destek Aramak: Aile üyeleri, arkadaşlar veya profesyonel destek almak, yalnızlık hissini azaltabilir. Buna ek olarak bu zorlu duyguyla nasıl başa çıkabileceğinizi keşfedebilirsiniz.

Dijital Detoks: Sürekli dijital dünyada olmak, yalnızlık hissini artırabilir. Bireylerin belirli sürelerle dijital platformlardan uzaklaşmaları faydalı olabilir. Bunun için belli sınırlamalar koymak, bir adım olabilir.

Fiziksel Aktivite: Spor yapmak ve yoga gibi etkinlikler hem ruhsal sağlığı iyileştirir hem de yalnızlık hissini hafifletebilir. Sahilde, sokakta veya ormanda yapılan kısa yürüyüşler bile yalnızlık hissinin getirdiği duygulara destek olur. Aynı zamanda sosyalleşme ile kişiler “gerçek” bağlar kurabilir.

Topluluk Etkinliklerine Katılmak: Gönüllülük çalışmaları veya sosyal gruplara katılmak, bireylerin toplumsal bağlarını güçlendirebilir.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Edirne'de Beğendik Halk Plajı için geri sayım başladı


YAŞAM

Tarih Buluşmaları’nın konuğu Prof. Dr. Cengiz Şişman olacak


YAŞAM

Otizm ve Müzik Yaz Okulu beşinci yılında ritmini sürdürüyor


YAŞAM

Bursa İnegöl’de Türk Sanat Müziği ziyafeti


YAŞAM

Bursa SMD, ulusal öğrenci yarışması için hazırlıklara başladı


YAŞAM

Bornova’da engeller yerinde görüldü


YAŞAM

Kilikya Yolu’nda kültürel ve doğal yolculuk devam ediyor


YAŞAM

Tarım ve Orman'dan Çubuk’taki yem sektörüne teknik ziyaret


YAŞAM

Bursalı çocuklardan 'Alis Harikalar Diyarında'ya büyülü yorum


YAŞAM

Bursa Nilüfer’in minik gururları Başkan Özdemir’le buluştu


YAŞAM

Manisa’da anlamlı anma töreni


YAŞAM

Atlı Jandarma Timleri Denizli ve Gaziantep’te


YAŞAM

Yaz seyahati öncesi sürücülere kritik 'bakım' uyarısı... Yaz aylarında araç bakımı şart


YAŞAM

Ordu'da tarıma makine gücü


YAŞAM

Antalya'da belediyeler arası gençlik buluşması


YAŞAM

Bursa Gemlik’te 3,9 büyüklüğünde deprem!

BAŞKAN’DAN EMEKLİLER HAFTASI ZİYARETİ: “EMEKLİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı... 8 üniversitede 9 bölüm kapatıldı

BALKANTÜRKSİAD, 4. Balkan Business Forumu’nda yerini aldı

Jandarma 186. yılını Uludağ’ın zirvesinde taçlandırdı

Çalışanlar yıllık izinden sonra en çok uzaktan çalışma izni istiyor

Edirne'de Beğendik Halk Plajı için geri sayım başladı

Tarih Buluşmaları’nın konuğu Prof. Dr. Cengiz Şişman olacak

Burpol’dan Kuzey Afrika atağı

Otizm ve Müzik Yaz Okulu beşinci yılında ritmini sürdürüyor

Bitmeyen güreşin devam eden efsanesi: Kırkpınar 664. kez başladı

Konya’dan Antakya’ya destek! İtfaiye ekipleri gece yola çıktı

Muradiye altyapıda yeni döneme giriyor

Bursa İnegöl’de Türk Sanat Müziği ziyafeti

Toramanlar Göleti ile toprak hayat buldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2