İzmir Körfezi'ne deşarj edilen atık su değil yağmur suyu! Büyükşehir'den analiz sonuçlarıyla yanıt

İzmir Körfezi

İzmir Körfezi'ne deşarj edilen atık su değil yağmur suyu! Büyükşehir'den analiz sonuçlarıyla yanıt

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yağmur suyu hatlarında biriken ve kirlilik içermeyen suların denize deşarj edilmesine ilişkin görüntüler üzerinden yürütülen dezenformasyon çalışmalarına analiz sonuçlarıyla yanıt verdi.

İZMİR (İGFA) - İzmir'de Kemeraltı ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile Cumhuriyet Bulvarı’nın sahil şeridindeki yağmur sularını toplayan sistemin denizle buluştuğu noktada alınan görüntülerin Körfez’e evsel atık suların deşarj edildiği iddiasıyla basına yansıtılmasına yanıt İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi ve İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler’den geldi.

Başkan Güler, suyun kaynağındaki terfi merkezinden alınan numunelerin analiz edildiğini, çıkan sonuçların söz konusu suyun evsel atık su değil, yağmur suyu standartları taşıdığını belgelerle gösterdiğini açıklarken, Körfez’e evsel atık suların arıtılmadan deşarj edildiği iddiasıyla kamuoyuna yansıtılan haberlerin ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İZSU Genel Müdürlüğü’ne cezai yaptırım uygulanmasına yol açan iddiaların gerçeği yansıtmadığı bilimsel raporlarla kanıtlandığını kaydetti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Laboratuvar Şube Müdürlüğü’nün Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen laboratuvarlarında yapılan analizler, görüntülere yansıyan suyun evsel atık değil, yağmur suyu standartlarında olduğunu ortaya koydu.

Terfi Merkezi’nden alınan örneklere bakılarak tüm parametrelerin tespit edildiğini belirten İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi Dr. Işıkhan Güler “Terfi merkezindeki sularla ilgili analizler yapıldı ve yağmur suyu standartlarında sonuçlar çıktı. Laboratuvar sonuçları da gösteriyor ki verilen su evsel atık su değil. Yani atık su değil rüsubatlı (çöküntü- tortu) yağmursuyu” dedi.

İzmir Körfezi’ne atık su deşarj edildiği iddia edilen yağmur suyu kuşaklama sisteminin denizle buluştuğu noktada açıklama yapan Dr. Işıkhan Güler, şunları kaydetti:

“Kemeraltı bölgesinde iki tane ayrık sistem var. Yağmur suyu ve atık su toplama sistemi. Sistem şöyle çalışıyor. Aşırı yağışlarda İkiçeşmelik ve yüksek kesimlerden gelerek Kemeraltı’nda baskınlara neden olan yağmur sularının terfi merkezinde toplanıp denize deşarj edilmesini sağlıyor. Bu sürekli olan bir durum değil. Terfi merkezinde biriktirilen yağmur suları belli bir seviyeye geldiği zaman taşkınlara sebebiyet verilmemesi için denize yağmur suyu deşarj ediliyor. Derelerdeki sistem gibi düşünebilir. Kemeraltı’ndan gelen ve denize dökülen sular yağmur sularıdır. Atık su değildir.”

İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi Dr. Işıkhan Güler “Videolarda ilk önce koyu renkli gelen bir su var. Bu su yağmurun getirdiği tabandaki malzemedir. Terfi merkezinin dibinde çökmüş olan malzeme ilk başta koyu akıyor daha sonra normal rengine dönüyor. Bizler terfi merkezindeki sularla ilgili analizler yaptık ve tamamen temiz su standartlarında sonuçlar çıktı. Laboratuvar sonuçları da gösteriyor ki verilen su evsel atık su değil. Kirli değil temiz su. Temiz su ölçüsünde denize verilmesinde bir sıkıntı yok. Ekosisteme bir zararı yok. Yağmur suları alt yapı ne olursa olsun denize gidecek. Doğal döngünün bir parçası” şeklinde konuştu. Güler, “Her yağmur yağdığında denize nasıl derelerden rüsubatlı su geliyorsa buradaki durum da aynı. Zaten video da görüldüğü üzere öncelikle yağmursuyu terfi istasyonu deposunda rüsubatlı malzeme deşarj ettiği için kahverengi renkli akıyor daha sonra suyun rengi berraklaşıyor. Ekteki planlarda da görüldüğü buradaki deşarj hattı yağmursuyu şebekesinin deşarj hattıdır” dedi.


 
TÜM DEĞERLER SINIRIN ALTINDA

Laboratuvardan alınan analiz sonuçlarının değerlendirme bölümünde  “Arıtılmamış evsel atık su kirlilik karakteristiği parametre değerleri ile karşılaştırıldığında evsel atık su olmadığı açıkça görüldü. Ayrıca iletkenlik parametresinin analiz değerinden de görüldüğü üzere deniz suyu karakterinde de olduğu görülmekte” ifadelerine yer verildi.
Yapılan ölçümlere göre arıtılmamış evsel atıklarda 500 mg/L olması beklenen Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) 15 mg/L değerinin altında çıktı. Toplam Askıda Katı Madde değeri ise atık sularda 220 mg/L olarak görülürken alınan numunelerde 25 mg/L olarak ölçüldü. Fosfor ve azot miktarlarının da yine sınır değerlerin çok altında olduğu görüldü.


Haber Kaynak : İGFA

Mudanya Yolu’ndaki yangın kontrol altına alındı! 4 dönüm alan zarar gördü!

Bursa Mudanya Yolu'nda alevler yükseldi! Çağrışan'da yangın paniği!

Kırşehir'den dünya denizlerine; Tamer Ay Türkiye'nin gururu oldu!

Bursa Büyükşehir’den Yıldırımlı muhtarlarla koordinasyon toplantısı

Başkan Mustafa Bozbey’den yangında zarar gören bölgelere ziyaret

İzmir Bornova'a üreticilere eğitim desteği

Ege Belediyeler Birliği'nin yeni Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu

Adıyaman'da feci kaza: 5 ölü, 1 ağır yaralı

Yangınlara karşı Bursa'dan 35 şehirde 'Teknik' seferberlik

TURKTICARET.NET'ten dijital dünyada gücünüzü artıracak dev hizmetler!

Bursa Osmangazili kadınlar hemcinsleri için hediye anahtarlık üretiyor

Ankara'da kuraklık acil eylem planı masaya yatırıldı

AKK'den eski Ankara'ya anlamlı yolculuk

ABB'den sosyal destek alan ailelere büyük kolaylık

İzmir Körfezi’nde alg patlamalarına karşı çevreci çözüm: Modifiye kil

Bursa Kültür Yolu Festivali coşkusu başladı

İKÇÜ BİO’dan “Yapay Zekâ ve Veri Güvenliği Söyleşisi”

Eğitimde kimlik arayışı... Ölçme ve Değerlendirme Çalıştayı Raporu yayımlandı

Bursa Nilüfer’de can dostlar yeni yuvalarına kavuştu

Bursa Gemlik’te patili canlar için örnek dayanışma

Bursa Yıldırım'da 5. El Emekleri Festivali

Adana'da su musluktan güvenle içiliyor

Adana Büyükşehir'den kadın sağlığına özel anlamlı imza

HSK’dan büyük atama kararı! 4 binden fazla hâkim ve savcının görev yeri değişti

İSTON İstanbul'u gençlerle tasarlıyor

Sezen Aksu'nun ilk videosu Google Gemini ve Veo 3'le hazırlandı

Kayahan gecesine Elif Buse Doğan damgası

2025 Avrupa Diploması Adana Büyükşehir Belediyesi’nin

Tırmanma mücadelesi Bursa Şahintepe’ye taşınıyor

53. İstanbul Müzik Festivali, şehrin sesiyle ve müziğin rengini buluşturdu

Yükleniyor