Hormonal değişimler kadın beynini etkileyebiliyor!

Hormonal değişimler kadın beynini etkileyebiliyor!

Hormonal değişimler kadın beynini etkileyebiliyor!

Kadın ve erkek beyinleri arasında bazı farklar olduğunu belirten uzmanlar bu farkların sanıldığı kadar büyük olmadığını belirtiyor. Kadınların çoklu görev yapma becerisinin erkeklere göre daha iyi olduğu konusunda kesin kanıt bulunmazken, Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, bazı araştırmaların kadınların bilişsel esneklik konusunda avantajlı olabileceğini söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, kadın beyni hakkındaki yaygın mitleri ele alarak, bilimsel gerçeklerle açıklamalarda bulundu.

Beyin yapısı ve işleyişi açısından kadın ve erkek beyinleri arasında bazı farklar olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, “Ancak bu farklar genellikle bireysel farklılıkların yanında çok küçük kalıyor. Erkeklerin beyni ortalama olarak biraz daha büyük ama bu bilişsel bir avantaj sağlamıyor. Kadınların ise iki beyin yarım küresi arasında daha güçlü bağlantılar olduğu gösterilmiş, bu da özellikle dil becerileri ve duygusal işlemleme süreçlerinde etkili olabilir.” dedi.

Bazı çalışmaların, kadınların dil ve sosyal becerilerde daha güçlü olduğunu, erkeklerin ise mekânsal algı ve motor becerilerde daha iyi performans gösterebildiğini aktaran Zeynep Betül Alp, “Bu durum, her kadın ve erkek için geçerli bir kural değil. Kadın beyni, daha fazla bağlantısallık gösterdiği için bilgi işleme süreçlerinde daha esnek olabilir. Öte yandan, erkek beyninde belirli bölgeler arası bağlantılar daha yoğun olabilir, bu da görev odaklı bilişsel süreçleri destekleyebilir. Ama bu farklar bireyler arasında büyük ölçüde değişiyor. Yani ‘kadınlar böyle, erkekler şöyle’ diye kesin çizgiler çekmek bilimsel olarak doğru olmaz.” açıklamasını yaptı.

HORMONAL DEĞİŞİMLER KADIN BEYNİNİ ETKİLEYEBİLİYOR!

Kadın beyninin hormonlardan doğrudan etkilendiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, “Östrojen ve progesteron gibi hormonlar, nörotransmitter sistemleriyle etkileşime girerek bilişsel ve duygusal süreçleri değiştirebilir.” dedi.

Zeynep Betül Alp, hormonal dalgalanmaların yaşandığı dönemlerde kadınlarda görülebilecek değişikliklerle ilgili yaptığı açıklamalarında şunları kaydetti:

“Adet döngüsünün farklı aşamalarında dikkat, hafıza ve duygusal yanıtlar değişebilir. Örneğin, östrojenin yüksek olduğu dönemde (folliküler faz) bilişsel beceriler genellikle daha iyi olabilir. Luteal fazda ise bazı kişilerde duygusal dalgalanmalar görülebilir. Hamilelikte beynin özellikle sosyal biliş ve empati ile ilgili alanları gibi bazı bölgelerinde yapısal değişiklikler olduğu görülmüştür. Bazı kadınlar hamilelikte unutkanlıktan şikâyet edebilir ama bu uzun vadeli bir bozulma değil, daha çok geçici bir adaptasyon sürecidir. Menopoz döneminde ise östrojen seviyeleri düştüğü için hafıza, dikkat ve bilişsel esneklik biraz etkilenebilir. Ancak bu, her kadında aynı şiddette yaşanmaz ve beyin plastisitesi sayesinde birçok kadın bu değişikliklere adapte olabilir.”

Bu arada kadınların çoklu görev yapma becerisinin erkeklere göre daha iyi olduğu konusunda kesin bir kanıt bulunmadığına vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, “Ancak bazı araştırmalar, kadınların bilişsel esneklik konusunda avantajlı olabileceğini gösteriyor. Yani bir görevden diğerine geçerken daha hızlı adapte olabilirler.” dedi.

Çoklu görevlerin genel olarak verimi düşüren bir durum olduğuna da değinen Zeynep Betül Alp, “Birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmak, hem kadınlarda hem erkeklerde dikkat dağınıklığına neden olabilir. Ama kadınlar genellikle sosyal roller ve yaşam deneyimleri nedeniyle çoklu görev yapmaya daha fazla alışkın olabilirler. Yani biyolojik bir üstünlükten çok, hayatın getirdiği bir alışkanlık olabilir.” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Her üç yetişkinden biri uykusuzluk yaşıyor!


SAĞLIK

Sınavlarda beslenme uyarısı! Kahvaltı atlanmamalı


SAĞLIK

Bahar alerjileri ve beslenme: Ne yediğimiz neyi tetikliyor?


SAĞLIK

Türkiye iki kat fazla tuz tüketiyor!


SAĞLIK

Bursa'da sağlık sektöründe 30 yıllık gurur


SAĞLIK

Türkiye-İran cerrahi iş birliği güçleniyor


SAĞLIK

İzmir Bornova'da sağlık eğitimi köylerde


SAĞLIK

Diş sıkma ve gıcırdatma en çok gençlerde görülüyor


SAĞLIK

Spor ağrısı 24 saatten fazla sürmemeli


SAĞLIK

Türkiye’de yüzbinler habersiz... Çölyak hastalığında erken teşhis alarmı


SAĞLIK

Manisa'da “Adım Adım Sağlık” etkinliği


SAĞLIK

Çiğli'de kadınlara sağlıklı yaşam paneli


SAĞLIK

Manisa Büyükşehir'den HPV aşısı desteği


SAĞLIK

Göz alerjileri neden olur? Nelere dikkat edilmeli?


SAĞLIK

Göçmenler düşük yoğunluklu aile hekimliklerine kaydırılıyor!


SAĞLIK

MUPA’dan ‘Gençlerin Gözünden Kent ve Gelecek’ raporu

Anadolu mozaiği İzmir’de oluştu

“Sana Anlatacak Bir Hikâyem Var” sergisi açıldı

Eğitimci İbrahim Oktugan’ın ismi Bakırköy’de yaşatılacak

Türkiye’de hanehalkı büyüklüğü geriledi... Hanehalkı büyüklüğü azalıyor!

İzmir 'daha yeşil' olacak

Bursa Yıldırım'da trafiğe 'huzur' çözümü

Konya Büyükşehir, engelliler haftası etkinlikleriyle gönüllere dokunuyor

Bursa'da Nilüferli drama öğrencilerinden renkli final

58. Anaokulu Mattia Ahmet Minguzzi adına Bayburt'ta açılıyor

Manisa'da Kent Park’ta engelsiz coşku

Bursa'da Osmangazi Belediyesi’nden ücretsiz fide dağıtımı

Sakarya'da vatandaş sordu, Başkan cevapladı

Mileyha Kuş Cenneti için SİT hazırlığı

Erdoğan: Terörsüz Türkiye’de yeni safhaya geçtik

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54