Çocuklarda kasık fıtığına dikkat

Çocuklarda kasık fıtığına dikkat

Çocuklarda kasık fıtığına dikkat

Çocuk Cerrahi Uzmanı Dr. Teoman Şen, çocuklarda yaygın görülen kasık fıtığını ve tedavisini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Günümüzde yaygın görülen bir hastalık olan kasık fıtığı, doğumdan sonra kapanması gereken kasık kanalının açık kalması nedeniyle oluşuyor.  Kasık bölgesinde yumuşak bir yapıya sahip olan bu şişlik, üzerine bastırıldığında içeri girerek kayboluyor.

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Teoman Şen, kasık fıtığının en sık olarak yaşamın ilk yılında ortaya çıktığını ve ilk birkaç ay içinde zirve yaptığını belirtti.

Çocukların yaklaşık üçte biri ameliyat sırasında altı aylıktan küçük olduğuna vurgu yapan Dr. Şen, "En yüksek fıtık görülme oranı ise prematüre bebeklerdedir. Prematüre bebeklerin yüzde 16 ile yüzde 25’i kasık fıtığı ile dünyaya gelmektedir” diyor. Çocuklarda kasık fıtığının çoğunlukla ebeveynlerin banyo yaptırması ya da çocuk doktorunun muayenesi sırasında tespit edildiğini vurgulayan Dr. Şen şöyle konuşuyor: “Anne babalar genellikle çocuklarının alt değiştirmeleri ya da banyo yaptırmaları sırasında kasık bölgesinde fark ettikleri şişlik sebebi ile başvurmaktadırlar. Fındık kadar küçük bir şişlikten yumurta büyüklüğüne dek ulaşabilmektedir. Çocukların tipik olarak kasık ve cinsel bölgesinde aralıklı şişkinlik öyküsü vardır. En sık ağlama, öksürme veya tuvalet esnasında ıkınma atakları gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda belirginleşirken, daha büyük çocuklar egzersiz sırasında genellikle kasık ağrısından şikayet ederler. Çoğunlukla doğumda ortaya çıkan fıtık günler, haftalar, aylar ve hatta yıllar sonrasına kadar belirti vermeyebilir” diye konuştu. 

FITIK BOĞULMASINA VE HAYATİ RİSKE NEDEN OLABİLİR!

Kasık fıtıklarında erken tanının büyük önem taşıdığını vurgulayan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Teoman Şen, kasık fıtığının ne kadar erken teşhis edilirse fıtığa bağlı komplikasyonlar o kadar az görüldüğünü belirterek, "Bu sayede fıtıkların boğulması engellenebilmektedir. Boğulmuş fıtıklar, bağırsağın veya diğer iç organların fıtık kesesi içinde sıkışıp kalmasından kaynaklanır. Erken teşhis sayesinde, sürekli bağırsak ve iç organların fıtık kesesine girip çıkmasıyla ortaya çıkan yapışıklıklar ve dolayısıyla operasyonun zorluğu engellenmiş olur. Fıtık boğulması en sık yaşamın ilk altı ayında görülür. Kasık fıtığı tedavi edilmediği taktirde hayati riske neden olabilir" diye konuştu. 

Toplumda kasık fıtığının kendiliğinden düzelebileceğine dair yanlış bir inanış olduğunu belirten Dr. Şen, halk arasında fıtık bağı, fıtık külodu ya da üzerine krem/solüsyon sürülmesi gibi yöntemlerin erken tanı ve tedavi şansının kaçırılmasına, boğulmuş fıtıklar, ciddi yapışıklıklar ve komplikasyonlar sonucu hayati risklere yol açtığını vurguladı.

Kasık fıtığında cerrahi tedavinin şart olduğunu vurgulayan ve özellikle küçük bebeklerde boğulma riskinin yüksek olması nedeniyle, onarımın hızlı bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Şen, bazı raporların tanıdan sonraki 1 ay içinde onarım yapılırsa komplikasyonların yüzde 90'ının önlenebileceğini öne sürdü. Şen, yetişkinlerde kasık fıtığının oluş mekanizmalarının farklı olduğundan tedavi yaklaşımları da farklı olduğunun altını çizdi.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: çocuklarda kasık fıtığına dikkat

5,4 milyar TL'lik 'evde bakım' destekleri hesaplarda!

Engelliler Haftası’na özel “Çarşamba Eğlencesi”

Levrek, çipura ve Türk somonu ihracatı sırtladı

7,5 milyar TL'lik hesap hareketi dikkat çekti! 18 ilde nitelikli dolandırıcılığa 102 gözaltı!

Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye, ortak iradeyle yeşerecek

Hemşireler ile hemşire adayları bir araya geldi

Başkan Tugay: Yetkiyi merkeze toplamak tarihi hata!

Bilecik’te kamu personeline yapay zeka eğitimi

Galatasaray, kupayı coşkuyla kaldırdı!

Türkiye'de Mayıs sürprizi! Doğu ve batı kesimlerde yağışlı hava hakim!

Bursa Büyükşehir’den sürdürülebilir gelecekiçin dev yatırım

Antalya Büyükşehir THM korosundan bahar konseri

Lise son sınıfa 'hedef temelli' eğitim

Konya Belediyespor bisiklet takımı Trabzon’da 4 madalya kazandı

İzmir’de su ürünleri denetimlerinde ceza yağdı

Bursa Nilüfer'de farkındalık oluşturan renkli etkinlik

Türkiye Kupası’nda final zamanı!

İzmir’de Dünya Çiftçiler Günü coşkusu yaşandı

“Kardeşlikten Geleceğe” uluslararası kardeş okul iş birlikleri yöneticileri Bursa'da buluştu

İzmir Gaziemir'de açık alana atığa 1,8 milyar TL 'çevre' cezası!

Türkiye İMSAD Dış Ticaret Endeksi sonuçları açıklandı

Bursa Yıldırım’da afet eğitimi ‘engel’ tanımıyor

Bursa Gemlik’te 1470 öğrenci sanatla buluşuyor

Manisa'da Kent Lokantası ve Halk Mandıra Akhisar’da hizmete açıldı

İzmir’de Taekwondo ve Teknoloji buluşması

Bursa Atatürk Spor Salonu’nun temeli 19 Mayıs’ta atılıyor

MUPA’dan ‘Gençlerin Gözünden Kent ve Gelecek’ raporu

Anadolu mozaiği İzmir’de oluştu

“Sana Anlatacak Bir Hikâyem Var” sergisi açıldı

Eğitimci İbrahim Oktugan’ın ismi Bakırköy’de yaşatılacak

Yükleniyor