BTÜ’nün çalışması ahşap ürünlerin dayanıklılığını 10 kat artıracak!

BTÜ’nün çalışması ahşap ürünlerin dayanıklılığını 10 kat artıracak!

BTÜ’nün çalışması ahşap ürünlerin dayanıklılığını 10 kat artıracak!

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, kavak, ladin, çam gibi hızlı büyüyen ağaç türlerinden elde edilen ahşap ürünlerin, dış ortam koşullarında dayanıklılığını 10 kat artıracak proje geliştirdi. 36 ay sürecek proje sayesinde, doğal dayanıklı ahşap ürünler veren tropik ağaçların kesilmesi azaltılarak yağmur ormanlarının tükenme riskinin de önüne geçilmiş olacak.

BURSA (İGFA) - Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ali Ermeydan’ın “Yapı Endüstrisi İçin Dış Ortam Koşullarına Dayanıklı Ve Boyutsal Kararlı Yeni Nesil Bir Ahşap Modifikasyon Yöntemi Geliştirilmesi: Ahşabın D,L-Laktid ile in-situ Polimerizasyonu” başlıklı projesi TÜBİTAK 2515 COST Destek Programı- COST Aksiyonu CA 20139 (Holistic Design of Taller Timber Buildings (HELEN) kapsamında destek almaya hak kazandı.

Projede;  BTÜ Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eylem Dizman Tomak ve Prof. Dr. Ramazan Kurt araştırmacı, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Bayraktar ise danışman olarak yer alıyor.

Projenin geliştirilme nedeni hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mahmut Ali Ermeydan, yağmur ormanlarının tükenme riski, buna bağlı olarak kaliteli ahşap malzemenin fiyatlarının yükselmesi ve bulunamaması gibi sorunların, hızlı büyüyen ağaç türlerinden elde edilen malzemelerin kimyasal modifikasyon yoluyla dayanıklı hale getirilmesi çalışmalarını hızlandırdığını vurguladı.

Prof. Dr. Ermeydan, sürdürülebilir ve yeni nesil bir ahşap modifikasyonu yönteminin, enerji verimli prosesler kullanılarak, toksik olmayan, kullanım ömrünü tamamladığında çevreyi kirletmeden bertaraf edilebilen, biyo-bazlı ve biyolojik olarak parçalanabilen kimyasallar kullanılarak sağlanabileceğini söyledi.

ÖN ÇALIŞMALAR BAŞARILI, PATENTE BAŞVURULDU

TÜBİTAK destekli çalışmanın detaylarını aktaran Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mahmut Ali Ermeydan, “Bu projede, nişasta kökenli malzemeler kullanılarak, biyobozunur ve çevreye duyarlı polilaktik asit oluşturulacağız. Bu malzemeyi, ahşap ürüne uygulandıktan sonra ahşap malzemenin dış ortam koşullarına karşı dayanıklılığının ve boyutsal kararlılığının artmasını hedefliyoruz. Böylece tamamen doğal kaynaklardan elde edilecek üstün özelliklere sahip malzeme üretilmiş olacak. Ön çalışmaları başarılı olan projemiz için patent başvurusunu da gerçekleştirdik” diye konuştu.

KAVAK, LADİN, ÇAM GİBİ AĞAÇLARDAN ELDE EDİLEN ÜRÜNLER…

Dış ortamda kullanılan ahşap malzemelerin kısa sürede deforme olduğunu bunun için Brezilya, Afrika gibi noktalardan yağmur ormanlarından kesilmiş dayanıklı ağaçların getirildiğini ifade eden Prof. Dr. Ermeydan, “Bu ağaçların kesimi, yağmur ormanlarının bitişine neden olacak. Öte yandan dayanıklı ağaçların maliyeti her geçen gün katlanıyor. Buna karşın hızlı büyüyen ağaçlardan yapılan ahşap ürünlerin dayanım süresi çok az. Biz de bu nedenle kavak, ladin, çam gibi hızlı büyüyen ağaçlardan elde edilen kent mobilyası, ahşap ev gibi dış mekân malzemelerinin dış ortam koşullarına dayanımını 10 kat artıracak çalışmamızı hayata geçiriyoruz. Bugüne kadar ülkemizde geliştirilen herhangi bir modifikasyon yöntemi bulunmamaktadır. Finlandiya, Norveç ve Almanya gibi ülkelerde geliştirilen diğer ahşap modifikasyon yöntemleri, ahşap ürünlerin biyolojik dayanımını ve nispeten boyutsal kararlılığını artırıyor ancak bizim projemiz yüksek biyolojik dayanımın yanı sıra yüksek boyutsal kararlılık dediğimiz ahşabın daha az su emmesini, bükülmesini ya da şişmesini doğal yöntemlerle önlüyor” dedi.

ÇEVRE DOSTU YÖNTEM…

Çalışmanın katkılarından da bahseden Prof. Dr. Mahmut Ali Ermeydan, şu ifadeleri kullandı: “Projemiz, ülkemiz orman endüstrisinin ve yapı sektörünün kullanılmasını sağlayacak bilgi birikimi ve bilimsel altyapı sağlanmasına katkıda bulunulabilecek, endüstrinin yeni ürün geliştirme çalışmalarına katı koyacaktır. Ülkemizin dışa bağımlı olduğu ürünlerde millileşme adımına önemli katkılar sağlanabilecektir. Projenin sonuçları dayanımı az olan diğer ağaç türlerinin çevre dostu yöntemlerle korunması için iyi bir referans olacaktır. Depreme karşı dayanıklı mimaride, yüksek katlı ahşap binaların yapımına yönelik alternatif bir hammadde geliştirilebilecektir.”


Haber Kaynak : İGFA

Bursa Büyükşehir’den sürdürülebilir gelecekiçin dev yatırım

Antalya Büyükşehir THM korosundan bahar konseri

Lise son sınıfa 'hedef temelli' eğitim

Konya Belediyespor bisiklet takımı Trabzon’da 4 madalya kazandı

İzmir’de su ürünleri denetimlerinde ceza yağdı

Bursa Nilüfer'de farkındalık oluşturan renkli etkinlik

Türkiye Kupası’nda final zamanı!

İzmir’de Dünya Çiftçiler Günü coşkusu yaşandı

“Kardeşlikten Geleceğe” uluslararası kardeş okul iş birlikleri yöneticileri Bursa'da buluştu

İzmir Gaziemir'de açık alana atığa 1,8 milyar TL 'çevre' cezası!

Türkiye İMSAD Dış Ticaret Endeksi sonuçları açıklandı

Bursa Yıldırım’da afet eğitimi ‘engel’ tanımıyor

Bursa Gemlik’te 1470 öğrenci sanatla buluşuyor

Manisa'da Kent Lokantası ve Halk Mandıra Akhisar’da hizmete açıldı

İzmir’de Taekwondo ve Teknoloji buluşması

Bursa Atatürk Spor Salonu’nun temeli 19 Mayıs’ta atılıyor

MUPA’dan ‘Gençlerin Gözünden Kent ve Gelecek’ raporu

Anadolu mozaiği İzmir’de oluştu

“Sana Anlatacak Bir Hikâyem Var” sergisi açıldı

Eğitimci İbrahim Oktugan’ın ismi Bakırköy’de yaşatılacak

Türkiye’de hanehalkı büyüklüğü geriledi... Hanehalkı büyüklüğü azalıyor!

İzmir 'daha yeşil' olacak

Bursa Yıldırım'da trafiğe 'huzur' çözümü

Konya Büyükşehir, engelliler haftası etkinlikleriyle gönüllere dokunuyor

Bursa'da Nilüferli drama öğrencilerinden renkli final

58. Anaokulu Mattia Ahmet Minguzzi adına Bayburt'ta açılıyor

Manisa'da Kent Park’ta engelsiz coşku

Bursa'da Osmangazi Belediyesi’nden ücretsiz fide dağıtımı

Sakarya'da vatandaş sordu, Başkan cevapladı

Mileyha Kuş Cenneti için SİT hazırlığı

Yükleniyor