Borç tahsilatı dolandırıcılığına dikkat!

Borç tahsilatı dolandırıcılığına dikkat!

Borç tahsilatı dolandırıcılığına dikkat!

Son dönemde bilinmeyen numaralardan gelen aramalar, mesajlar ya da e-postalar birçok kişiyi rahatsız ediyor. Dolandırıcıların, kişilerin korkularından ve bilgisizliklerinden faydalandığını belirten bilişim sektörü temsilcilerinden Alev Akkoyunlu, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini anlattı.

İSTANBUL (İGFA) -  Günümüzde finansal dolandırıcılık yöntemleri giderek daha karmaşık bir hale gelirken, borç tahsilatı dolandırıcılığı da ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor.

Geleneksel dolandırıcılık yöntemlerinden farklı olan bu tür sahtekarlıklar, mağdurların mevcut finansal yükümlülüklerine dair kafa karışıklığını kullanıyor ve hızlı tepki vermelerini sağlamaya çalışıyor.

Bir devlet kurumu ya da kurumsal bir şirket adına aradığını belirten dolandırıcılar, “Hakkınızda yasal işlem başlatıldı”, “Ödemenizi bugün yapmazsanız icra işlemi başlayacak” gibi tehditkar mesajlar veya aramalar gerçekleştiriyor. İnsanların böyle durumlarda paniğe kapılmaması gerektiğini, soğukkanlı ve bilinçli hareket etmenin en önemli korunma yöntemi olduğu ifade eden Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini sıraladı.

BORÇ TAHSİLATI DOLANDIRICILIĞI NASIL ANLAŞILIR?

1. Yazılı bildirim talep edin. Gerçek bir borç tahsilatçısı, borçlu kişiye yazılı bir bildirim sağlamalıdır. Eğer bu bilgiler ilk telefon konuşmasından sonra kişinin eline ulaşmadıysa, bunun bir dolandırıcılık olma ihtimali yüksektir.

2. İtiraz etme hakkınızı kullanın. Eğer talep edilen borcun yasal olup olmadığından şüphe ediliyorsa, kişi bunu yazılı olarak itiraz etme hakkına sahiptir. Genellikle bu tür belgeleri sunmaktan kaçınan dolandırıcılara karşı, doğrulama talep etmek en güvenli yollardan biridir.

3. Saygılı iletişim talep edin. Gerçek bir tahsilat sorumlusu, kişiye karşı saygılı bir ifade kullanmak zorundadır. Taciz, tehdit veya makul olmayan saatlerde (örneğin sabah 8'den önce veya akşam 9'dan sonra) aramalar yapamaz. Bu tür davranışlar, dolandırıcıların uyguladığı baskılardan biridir ve bu durumda derhal durumu bildirmek gerekir.

BORÇ TAHSİLATI DOLANDIRICILIĞINA KARŞI 4 KORUNMA YÖNTEMİ

1. Hiçbir borcunuz olmadığını biliyorsanız telefonu kapatın. Ödenmemiş bir kredi veya vadesi geçmiş bir fatura bulunmuyorsa, borç tahsilatı iddiasıyla gelen aramalara karşı dikkatli olunması gerekiyor. Bu tür durumlarda, dolandırıcılarla iletişime geçmek yerine görüşmeyi sonlandırmak ve tekrarlayan aramaları görmezden gelmek en güvenli yol olarak öne çıkıyor.

2. Borç durumu doğrudan finans kuruluşlarından kontrol edilmeli. Şüpheli bir borç tahsilat talebiyle karşılaşıldığında, iddianın doğruluğunu teyit etmek için bankalar veya kredi kartı şirketleriyle doğrudan iletişime geçmek önem taşıyor. Yetkili finansal kuruluşlar, müşterilerine borç durumları hakkında en doğru bilgiyi sağlıyor.

3. Kredi raporu üzerinden doğrulama yapılmalı. Kişinin adına açılmış bir borç olup olmadığını anlamak için kredi raporunun düzenli olarak kontrol edilmesi önem taşıyor. Kredi raporunda ilgili borç görünmüyorsa bu durum, dolandırıcılık şüphesi doğurabilecek önemli bir gösterge olarak yer alıyor.

4. Yetkili mercilere bildirimde bulunulmalı. Borç tahsilatı dolandırıcılığına maruz kalan kişilerin, olayı yetkili mercilere bildirmesi büyük önem taşıyor. Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele birimi, Tüketici Hakem Heyetleri ve Cumhuriyet Savcılıkları, bu tür dolandırıcılık girişimlerini inceleyerek gerekli hukuki süreci başlatabiliyor. Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği’ne yapılan ihbarlar, sahte tahsilatçıların tespit edilmesine yardımcı olabiliyor.


Haber Kaynak : İGFA

İstanbul Beylikdüzü'nde 'Engelsiz Yaşam' eserler görücüye çıktı

TBMM Komisyonu, Kartalkaya faciası için Bolu Valisi’ni dinledi

Bornova’da 19 Mayıs coşkusu meydanlara taşıyor

İzmir Çiğli kadınlar dijitalde başarıyla ilerliyor

ChatGPT’nin alışveriş özelliği dijital pazarlamada yeni çağ açıyor

Kocaeli’nde binlerce fidan toprakla buluştu

Başkan Tugay İzmir’in “iklim nötr” çalışmalarını anlattı

İzmir Bornova’nın yokuşları daha güvenli olacak

BTÜ’de A Milli Satranççı Ediz Gürel: Hedefim dünya şampiyonluğu

Bornova’da fidanlar toprakla buluştu

Tarımda yaşanan sorunlara Bursa'dan ortak ses

Nilüfer Çocuk Korosu’na iki ödül birden

Ankara'da iş dünyası sürdürülebilirlik için buluştu

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde değişiklik... Kurye ve servis taşımacılığına ayar!

İGF’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çini PRT

İzmir'de üreticilere Sorgum Sudan Otu Tohumu dağıtıldı

5,4 milyar TL'lik 'evde bakım' destekleri hesaplarda!

Engelliler Haftası’na özel “Çarşamba Eğlencesi”

Levrek, çipura ve Türk somonu ihracatı sırtladı

7,5 milyar TL'lik hesap hareketi dikkat çekti! 18 ilde nitelikli dolandırıcılığa 102 gözaltı!

Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye, ortak iradeyle yeşerecek

Hemşireler ile hemşire adayları bir araya geldi

Başkan Tugay: Yetkiyi merkeze toplamak tarihi hata!

Bilecik’te kamu personeline yapay zeka eğitimi

Galatasaray, kupayı coşkuyla kaldırdı!

Türkiye'de Mayıs sürprizi! Doğu ve batı kesimlerde yağışlı hava hakim!

Bursa Büyükşehir’den sürdürülebilir gelecekiçin dev yatırım

Antalya Büyükşehir THM korosundan bahar konseri

Lise son sınıfa 'hedef temelli' eğitim

Konya Belediyespor bisiklet takımı Trabzon’da 4 madalya kazandı

Yükleniyor