ABD'de 'Dünya Kadınlar Günü' neden 1 ay sürüyor?

ABD

ABD'de 'Dünya Kadınlar Günü' neden 1 ay sürüyor?

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Grafik Tasarım Programı’nda öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ayşe Derya Kahraman, Prof. Dr. Ayşe Derya Kahraman, New York Temsilcisi Özlem Özgüt Yörekli’ye Dünya Kadınlar Günü’nün ABD’de neden 1 ay boyunca kutlandığından ve hayata geçirdiği projelerinden bahsetti.

Özlem Özgüt Yörekli - abdpost.com / ABD (İGFA) -  8 Mart, Dünya Kadınlar Günü, kadınların toplumsal eşitlik mücadelesinin hatırlatılması ve bu alandaki adımların tartışılması için önemli bir gün. Bu yıl ise Amerika Birleşik Devletleri’nde bu anlamlı gün, sadece kutlamalarla sınırlı kalmayıp, kadınların güçlendirilmesi için bir aksiyona dönüşmüş durumda. Kadın hakları için farkındalık yaratmayı ve somut adımlar atmayı amaçlayan etkinlikler, bir ay boyunca devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Grafik Tasarım Programı’nda öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Ayşe Derya Kahraman'ın bu küresel hareketteki rolü ise dikkat çekici.

AMERİKA'DA KADINLAR İÇİN BİR AKSİYON HAREKETİ

Amerika’da Dünya Kadınlar Günü, bir kutlama günü olmanın ötesine geçerek, küresel kadın hakları için bir aksiyona dönüşmüş durumda. "International Women’s Day" (Uluslararası Kadınlar Günü) sayfası, 8 Mart’tan itibaren bir ay süresince tüm dünyada kadınların ekonomik ve toplumsal hakları için çeşitli etkinlikler düzenlemeyi ve bu konuda harekete geçmeyi teşvik ediyor. Katılımcılar, dijital içerikler oluşturuyor, konuşmalar yapıyor ve daha fazla kadın sesinin duyulmasına katkı sağlıyor. Bu platform, aynı zamanda kadınlar ve organizasyonlar arasında küresel bir dayanışma ağı kurmayı hedefliyor. Ancak Türkiye, bu platformda henüz yer almıyor. İşte bu eksikliği gidermek için Ayşe Derya Kahraman, aktif çalışmalarını sürdürüyor.

AYŞE DERYA KAHRAMAN’IN KADINLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN GİRİŞİMLERİ

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Grafik Tasarım Programı’nda öğretim üyeliği yapan ve ABD’de misafir akademisyen olarak bulunan Prof. Dr. Ayşe Derya Kahraman, aynı zamanda Türkiye'de kadınları güçlendirmek amacıyla kurduğu Bilgi Köprüsü ve Dayanışma Derneği ile de tanınıyor. Dernek, göçmen kadınlar, erken yaşta evlenmiş kadınlar, engelli kadınlar ve sabıkalı kadınlar gibi dezavantajlı gruplara destek sunan projeler geliştirmekte. Kahraman, Amerika'daki kadınları güçlendirme hareketine katılmak ve Türkiye ile Amerika arasında bir köprü kurmak için önemli adımlar atmayı planlıyor.

Özlem Özgüt Yörekli'ye konuşan Prof. Dr. Ayşe Derya Kahraman, Arnavutköy Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü projelerde, dezavantajlı kadınlar için teknoloji okuryazarlığı ve dijital iş gücü oluşturmayı hedefliyor. Kadınları dijital alanlarda eğitim vererek, e-ticaret gibi alternatif iş modellerini öğretmeyi amaçlıyor.

Geçirdiği tren kazası sonucu hayatını daha anlamlı kılmak ve kadınlara faydalı olabilmek adına bu yola çıkan Kahraman’ın yürüttüğü bu projeler, sadece ekonomik değil, aynı zamanda psikolojik ve toplumsal güçlenme sağlamayı hedefliyor. Kahraman, bu deneyimlerini Amerika’daki platformda da kullanarak iki ülke arasında güçlü bir işbirliği ağı oluşturmayı amaçlıyor.



AMERİKA'DA "HAREKETE GEÇ" HAREKETİ

Amerika’daki Dünya Kadınlar Günü platformu, katılımcılara kadın hakları konusunda farkındalık yaratmak ve toplumsal değişim için adım atmalarını teşvik ediyor. Katılımcılar, “Harekete Geç” (Take Action) mottosuyla kadın haklarına dikkat çekiyor ve kendi etkinliklerini düzenleyerek, görsel içerikler paylaşabiliyor. Bu hareket, sadece kutlama değil, kadınların eşit haklara sahip olabilmesi için somut adımlar atmayı vurguluyor.

NEW YORK’TA BAŞLAYAN KADINLAR GÜNÜ'NÜN TARİHİ

 Dünya Kadınlar Günü'nün tarihçesi, 1911’de New York'ta çalışan kadınların eşit haklar ve daha iyi çalışma koşulları talep etmek için başlattığı protestolara dayanıyor. O dönemde bir fabrikada çıkan yangın sonucunda çok sayıda kadın hayatını kaybetmişti. Bu trajik olay, Dünya Kadınlar Günü’nün anılmaya başlanmasının ve emekçi kadınların hakları için mücadelenin sembolü haline gelmesinin temelinde yatıyor. Bugün bu tarih, dünya çapında kadınların hakları ve eşitlik mücadelesinin simgesi olmaya devam ediyor.


Haber Kaynak : İGFA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manisa'da engelliler için eğlenceli etkinlik


YAŞAM

Başkan Tugay’dan Ankara’da sendikalara ziyaret


YAŞAM

İstanbul Bakırköy’ün ilk kent lokantası açıldı!


YAŞAM

Bursa Nilüfer’de miniklerden tatlı mücadele


YAŞAM

Sakarya’nın edebi hafızası genç kuşaklara aktarılıyor


YAŞAM

SAHİMSEN: Engelliler Haftası değişimin başlangıcı olabilir


YAŞAM

Bursa Büyükşehir'den 19 Mayıs'a coşkulu hazırlık


YAŞAM

Uluslararası Urla Gastronomi Film Festivali programı netleşti


YAŞAM

"İşgal Döneminde İzmir Basını" APİKAM’da konuşulacak


YAŞAM

Bursa'dan kestane üreticilerine destek


YAŞAM

İstanbul 'İklim-Nötr' hedefine koşuyor


YAŞAM

BURULAŞ ve BURFAŞ’ın uygulamaları tescillendi


YAŞAM

Bursa Osmangazi’de özel gereksinimli bireyler çok mutlu


YAŞAM

İzmir Bornova'da “Birlikte Güçlüyüz” mesajı yükseldi


YAŞAM

Bergama Vapuru rotasını gençler için çevirdi


YAŞAM

Zafer Partisi’nden PKK’nın sözde fesihine sert tepki!

Paris 2024’ün kahramanları onurlandırıldı

Türkiye’ye yılın ilk çeyreğinde 3 milyar dolarlık yatırım

Hükümlü ve yükümlülerin istihdamı için iş birliği

2025 yaş çay alım fiyatı açıklandı

Manisa’da TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda 16 proje sergilendi

Manisa'da engelliler için eğlenceli etkinlik

Hakkari ve Van'da uyuşturucu operasyonu

Başkan Tugay’dan Ankara’da sendikalara ziyaret

Manisa Demirci’ye kesintisiz içme suyu için dev adım

İstanbul Bakırköy’ün ilk kent lokantası açıldı!

Bursa Nilüfer’de miniklerden tatlı mücadele

Sakarya’nın edebi hafızası genç kuşaklara aktarılıyor

Bakan Kurum: Marmara'da kirlilik yükü artıyor! Belediyelere müsilaj uyarısı

Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte’yi kabul etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54