YAŞAM

YAŞAM Haberleri

6 bin 320 yaşlıya eğitim

6 bin 320 yaşlıya eğitim

6 bin 320 yaşlıya eğitim

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, “Bu yıl itibarıyla 17 Tazelenme Üniversitesinde 6 bin 320 yaşlımıza eğitim veriliyor. Protokol imzaladığımız 9 üniversite ise 2025-2026 öğretim yılında eğitime başlamak üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Ülkemizde uygulanan bu özgün eğitim modelinin tanıtılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması, aktif ve sağlıklı yaşlanma vizyonumuz perspektifinde büyük önem arz ediyor.” dedi.

ANKARA (İGFA) - Bakan Göktaş, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı nüfusun arttığına, bugün yüzde 10,2 olan 65 yaş ve üzeri nüfus oranının 2030'da yüzde 12,9, 2040'ta ise yüzde 16,3 olmasının beklendiğine dikkati çekerek, "Bu tabloyu göz önünde bulundurarak yaşlı bireylerin yaşa bağlı farklılaşan ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hazırladığımız Yaşlanma Vizyon Belgesi ve bunun doğrultusunda hayata geçirilecek faaliyetleri içeren Yaşlı Hakları Ulusal Eylem Planı çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakanlığın Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün aktif ve sağlıklı yaşlanma perspektifiyle hayat boyu öğrenme kapsamında yürüttüğü temel çalışmalardan biri olan ve uluslararası alanda üçüncü yaş üniversitesi olarak bilinen "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi" ile yaşlıların aktif, sağlıklı yaşlanmasını desteklediklerini bildiren Göktaş, “Proje kapsamında bu yıl itibarıyla 17 Tazelenme Üniversitesinde 6 bin 320 yaşlımıza eğitim veriliyor. Protokol imzaladığımız 9 üniversite ise 2025-2026 öğretim yılı için hazırlıklarını sürdürüyor. Böylece 26 üniversitemizde yaşlılarımız üniversite sıralarında eğitim alabilecek.” dedi.

60 yaşını dolduran her birey başvurabiliyor
Gönüllülük esasına dayanan sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan tazelenme üniversitelerinde ücretsiz hizmet verildiğini ve 60 yaşını dolduran her bireyin 60+ Tazelenme Üniversitesine başvurabildiğini belirten Göktaş, üniversitedeki eğitimlere ilişkin şunları kaydetti:
“Tazelenme üniversiteleri ile ileri yaştaki bireyler, yaşlılık dönemiyle gelen biyolojik, sosyolojik ve psikolojik değişim süreçlerine hazırlanıyor. Uygulama, kampüslerin belirlediği çerçevede teorik, uygulamalı dersler, laboratuvar çalışmaları, seminer, atölye çalışması gibi derslerden oluşan 4 yıllık bir yetişkin eğitim modelinden oluşuyor. Dersler ise ağırlıklı olarak sağlık ve temel bilimler yanında bilişim teknolojileri, ekonomi, hukuk ve kişisel gelişime yönelik branşlardan oluşuyor. Ayrıca erken saatte alanında uzman öğretim elemanlarının gözetiminde fiziksel aktiviteler yapılıyor.”

Tazelenme Üniversitelerini Türkiye genelindeki tüm üniversitelerde yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyleyen Göktaş, “Çünkü inanıyoruz ki her yaşta öğrenme ve öğretme süreci, merak duygusunu canlı tutarak her bireyin hayatına değer katar. Öğrenmenin yaşı olmadığını kanıtlayan bu projede, üniversite kampüslerinde gençler ve 60+ Tazelenme Üniversitesi öğrencilerinin bir araya gelmesi, sadece bilgi ve deneyim paylaşımını değil, aynı zamanda kuşaklar arasında güçlü bağlar kurarak toplumsal bir dayanışma örgüsü oluşturuyor.” diye konuştu.

Tazelenme Üniversiteleri
2024-2025 öğretim döneminde Akdeniz Üniversitesi, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Kıbrıs Girne Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde bakanlıkla iş birliği halinde eğitimler devam ediyor. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Yüksek İhtisas Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi ise 2025-2026 öğretim yılı içerisinde eğitime başlamak üzere hazırlıklarını sürdürüyor.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: 6 bin 320 yaşlıya eğitim

Bakan Yerlikaya: Alçak çizimi yapan şahıs gözaltında

Mizah dergisine soruşturma: 4 gözaltı!

Erdoğan: 2026 NATO Zirvesi Ankara'da... Yapay zekâda iddialı hedefler

48 bin kanser hastasına müjde! 5 akıllı ilaç SGK kapsamında

MKE'nin 'Nüfuz Edici Bomba'sı engel tanımıyor!

Tarım ve Orman'dan Çubuk’taki yem sektörüne teknik ziyaret

Mudanya'nın bisiklet sporcusu zirveye pedal çevirdi

1 TL'lik kayısı paylaşımı 1,4 milyon TL cezaya patladı! Yanıltıcı paylaşıma milyon liralık ceza!

Bakan Şimşek: Dezenflasyon süreciyle fiyat istikrarına odaklanıyoruz

HEMBA'dan 3 milyon kişi faydalandı... Bilgisayar İşletmenliği HEMBA'nın gözdesi

Emine Erdoğan’dan 'Koruyucu Aile Günü'nde anlamlı mesajlar

Bursalı çocuklardan 'Alis Harikalar Diyarında'ya büyülü yorum

Bursa Nilüfer’in minik gururları Başkan Özdemir’le buluştu

Manisa’da anlamlı anma töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Dışişleri Bakanı'nı kabul etti

İzmir Büyükşehir'den yangınların bilançosu

Atlı Jandarma Timleri Denizli ve Gaziantep’te

Genç turist İznik Gölü’nde mahsur kaldı!

İETT yeni uygulama ile 100 bin kağıt tasarrufu sağlayacak

Muharrem İnce'den Saraçhane çağrısı

Yaz seyahati öncesi sürücülere kritik 'bakım' uyarısı... Yaz aylarında araç bakımı şart

AFAD'dan İzmir ve Bilecik'e 60 milyon TL acil yardım ödeneği

Manisa İtfaiyesi'nden 6 ayda 5 bin olaya müdahale

Ordu'da tarıma makine gücü

Antalya'da belediyeler arası gençlik buluşması

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 38,16 arttı... Ulaştırma ve depolama hizmetinde artış

Bursa Büyükşehir Belediyesporlu Kurtulan'dan tarihi başarı

Bursa İnegöl'den çözüm merkezi ekibine hafta sonu eğitimi

Türkiye Drift Şampiyonası'nda kapı kapıya mücadele nefes kesti

Erdoğan: 2024’te 262 milyar dolar ihracatla rekor kırdık

Yükleniyor